4 juli 2012

Chelsea FCs fotballdirektør på besøk

Kun 13 dager etter at London-klubbens spillere løftet Champions League-pokalen i München, fikk Gambit H+K besøk av Chelseas fotballdirektør, Mike Forde.
Chelsea FCs fotballdirektør på besøk
(F.v. Forsker Geir Jordet, spesialrådgiver Anders H. Grøterud i Gambit H+K og fotballdirektør Mike Forde i Chelsea.)


Et fullsatt frokostmøte fikk fredag morgen et innblikk i hvordan Chelsea FC jobber med prestasjonskultur og talentledelse.


Lørdag 19. mai vant Chelsea Champions League-finalen etter en kamp med to mål i løpet av de åtte siste ordinære minuttene, et misbrukt straffespark i ekstraomgangene, og en nervepirrende straffesparkkonkurranse som Didier Drogba til slutt avgjorde.


- Hemmeligheten til hvordan man skaper en vinner-kultur ligger i hvordan man jobber med talentene sine. I Chelsea bruker vi 70 prosent av våre inntekter på tre prosent av de ansatte. En slik prioritering krever at vi gjør alt vi kan for at våre talenter skal kunne prestere best mulig, sa Mike Forde, Director of Football Operations i Chelsea FC.


Kulturelt-DNA
Forde snakket videre om hvordan den London-baserte storklubben arbeider med å bygge et kulturellt DNA som er sentrert rundt talentutvikling. En av nøklene i dette arbeidet mener  fotballdirektøren starter i rekrutteringsarbeidet.


- En betydelig del av våre ressurser brukes på å avgjøre hvilke talenter vi ønsker å rekruttere og hvilke vi lar gå. Det er ekstremt viktig at de få du faktisk ansetter kan bidra til å skape en vinnerkultur, som også vil tåle forandring og utvikling, sa Forde.


Både Forde og frokostseminarets andre foreleser, forskeren Geir Jordet, trakk paralleller og overføringsverdier mellom næringslivet og idrettsverdenen.


- Det er viktig å studere hverandres suksess. Det er en flott måte å lære og forbedre seg på. Jeg bruker selv mye tid på å studere hvordan bedrifter utenfor min bransje oppnår suksess. Dette er også en av grunnene til at jeg kom hit i dag, sa Forde.


Forskning på straffespark
Geir Jordet bygde videre på Fordes innlegg og forklarte hva som skal til for at de beste fotballspillerne lykkes i straffespark-konkurranser, og hva næringslivsaktører kan lære av dette.


- De som er komfortable med å være ukomfortable når presset står på som verst, har større forutsetninger for å prestere optimalt, sa Jordet.


Geir Jordet er professor i idrettspsykologi og en av verdens mest meritterte forskere på hvordan man presterer under press i fotball.


Overføringer til næringslivet
Spesialrådgiver i Gambit H+K, Anders Hall Grøterud snakket om hva næringslivet kan lære av idrettens måte å takle prestasjonsøyeblikk og treningsprosesser på. Grøterud så også på hvordan denne læringen kan brukes ved kompetansebytting i forbindelse med sponsorater.


- Høyt samsvar mellom sponsorat og bedriftens identitet, verdier og merkevare kjennetegner gode sponsoravtaler i dag, men for fremtiden vil kompetanseoverføring mellom partene bli en stadig viktigere ingrediens. Idrett og næringsliv har mye å lære av hverandre, om overføringen av kunnskap går begge veier og fasiliteres på rette måten, sa Grøterud.


- At Statoil bidrar med sin kunnskap om forebyggende sikkerhetsarbeid på oljerigger inn i et skadeprosjekt for fotballspillere er et godt eksempel på dette, sa Grøterud.Publisert 04.06.12