11 september 2013

VM i skiskyting til Oslo i 2016

Norges Skiskytterforbund (NSSF) hadde tapt to avstemninger på rad om å få VM i skiskyting til Holmenkollen. Nove Mesto gikk av med seieren for 2013, mens finske Kontiolahti snappet 2015-mesterskapet for nesen på det norske forbundet. Norge hadde ikke vært VM-arrangør siden 2000, og noe måtte gjøres.
VM i skiskyting til Oslo i 2016
Gambit H+K ble engasjert høsten 2011 for å hjelpe forbundet å endre strategi og gjøre en mer gjennomført søknadsprosess enn tidligere frem mot IBU-kongressen i Merano 2. september 2012, der VM-arrangøren for 2016 skulle velges.
 
Skiskytter-VM har tidligere vært arrangert i Oslo i 1986 og 2000, men Norge ble sett på som en litt arrogant arrangør, som heller ikke var spesielt god. Hovedfokuset i strategien ble derfor lagt på å endre denne posisjonen ved å kommunisere ydmykhet og vise det i praksis, søke innspill fra andre nasjoner og motta tips til forbedringer med takk. Dessuten skulle Oslo 2016 fremstå med stor entusiasme og offensivitet, og levere tidenes beste arrangement i verdenscupen vinteren 2012, alt med en liten baktanke om å skremme andre søkere fra å ta opp kampen.
 
Flere søkere annonserte sin interesse for å arrangere VM i 2016 eller 2017, men et godt strategisk arbeid i søkerfasen, resulterte i at flere og flere styrte unna 2016 eller trakk seg helt. Da avgjørelsen falt i Merano var det bare en søker igjen for VM i 2016, nemlig det norske forbundet og Oslo Holmenkollen, som dermed ble tildelt VM i 2016!


Gjennom prosessen hjalp Gambit H+K forbundet med kommunikasjonsstrategi, politisk analyse, relasjonsprogram, design- og kommunikasjonsprofil, fasilitering av fokus-gruppe med internasjonale utøvere, samt budskapsplattform.  I tillegg bistod vi forbundet med presentasjonstrening og forberedelser til den endelige finalen i Merano. Der klarte NSSF seg utmerket uten oss og fikk VM i skiskyting hjem til Norge.